Πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη για την αντιμετώπιση της χρήσης της σεξιστικής γλώσσας στη Δημόσια Διοίκηση

Πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη για την αντιμετώπιση της χρήσης της σεξιστικής γλώσσας στη Δημόσια Διοίκηση

PDF | DOC | Πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη για την αντιμετώπιση της χρήσης της σεξιστικής γλώσσας στη Δημόσια Διοίκηση

Άμεσες παρεμβάσεις με αποστολή εγκυκλίων και οδηγιών προς όλες τις υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ως μέσο αποβολής του σεξισμού και των στερεοτύπων από τα δημόσια έγγραφα, προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, (Βασιλίσσης Σοφίας 15), για το συγκεκριμένο θέμα, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τόνισε ότι «η ισότητα των φύλων αποτελεί βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης που έχει αναλάβει το Υπουργείο και πρέπει να ενσωματωθεί και στην αξιολόγηση».
Προλογίζοντας την Έκθεση «Οδηγός Χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στο Δημόσιο Τομέα», η Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, εξήρε την προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή οφείλει να γίνει από την Δημόσια Διοίκηση, καθώς η γλώσσα δεν αποτελεί απλά ένα μέσο επικοινωνίας αλλά παράλληλα διαμορφώνει συνειδήσεις και συμπεριφορές στο σύνολο της κοινωνίας».

Η Μαρία Γκασούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και υπεύθυνη για την πολύχρονη έρευνα και τη σύνταξη του «Οδηγού», υπογράμμισε την ύπαρξη συντριπτικής κυριαρχίας του αρσενικού γένους στη χρήση δημοσίων εγγράφων και επισήμανε την ανάγκη να υιοθετηθεί ο Οδηγός στη δημόσια διοίκηση και να επιμορφωθεί το προσωπικό του δημόσιου τομέα στη χρήση του.

Την παρουσίαση του «Οδηγού», προλόγισε και ο Αλέξανδρος Δεληστάθης, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Close