Η πολιτική ηγεσία στο 1ο εργαστήρι διαβούλευσης στο ΕΚΔΔΑ

Η πολιτική ηγεσία στο 1ο εργαστήρι διαβούλευσης στο ΕΚΔΔΑ

PDF | DOC I

1ο Εργαστήρι Διαβούλευσης με θέμα την Ανοικτή Διακυβέρνηση και τα Ανοικτά Δεδομένα

Την ανάγκη ανοικτής διάθεσης δημόσιων δεδομένων στους πολίτες, προς όφελος της ανάπτυξης, της διαφάνειας και της δημοκρατίας, επεσήμαναν ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο εργαστήριο διαβούλευσης με θέμα «Ανοικτή Διακυβέρνηση - Ανοικτά Δεδομένα: Πρόκληση για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Η σημερινή θεματική διοργάνωση για τα Ανοικτά Δεδομένα είναι η πρώτη σε μια σειρά «εργαστηρίων διαλόγου» που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Δ.Μ. & Η.Δ., για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα προκύψει ως αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης, με τη δημόσια διοίκηση και εμπειρογνώμονες, αλλά και με τους πολίτες, θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2014 και θα υποβληθεί στη Διεθνή Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership – OGP).

Επιδίωξη του ΥΔΜΗΔ είναι, σταδιακά, όλα τα δεδομένα του δημοσίου τομέα να είναι ανοικτά προς επεξεργασία, με εξαίρεση τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα δεδομένα εθνικής ασφάλειας και τα δεδομένα που εμπίπτουν σε πνευματικά δικαιώματα. Σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει τους τρόπους με τους οποίους όλα τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά, αναμένεται να δοθεί στους κοινωνικούς φορείς τις αμέσως προσεχείς ημέρες και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

O Υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, στην εναρκτήρια ομιλία του:

«Η έννοια της ανοικτής διακυβέρνησης είναι εξαιρετικά επίκαιρη για δυο βασικούς λόγους. Πρώτος και ουσιαστικότερος είναι ότι η σημαντικότερη παθογένεια σήμερα της ελληνικής πολιτικής ζωής είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των πολιτών και αυτή μπορεί να γεφυρωθεί κατά την άποψη μου πρωτίστως με πολιτικές ανοικτής διακυβέρνησης και ανοικτής επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα ανοικτά δεδομένα μπορούν να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό καταλύτη στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Υπάρχει πολλή πληροφορία διαθέσιμη μέσα σε κλειστά σιλό του Δημοσίου σήμερα, η οποία αν καταστεί ανοικτή και προσβάσιμη μπορεί να αποτελέσει έναν πραγματικό καταλύτη ανάπτυξης».

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε:

«Η Ανοικτή Διακυβέρνηση δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε πολιτική δευτερεύουσας προτεραιότητας. Προχωράμε για πρώτη φορά στην εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, που βασίζεται σε ρεαλιστικές δυνατότητες και πραγματικές ανάγκες, ενσωματώνοντας στην πολιτική των επιμέρους Υπουργείων τις προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ο δημόσιος διάλογος που πραγματοποιούμε αποτελεί τη συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2009 και την οποία επαναφέρουμε στην κεντρική πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης. Πιστεύουμε στη δημόσια διοίκηση της ψηφιακής εποχής και της διαφάνειας. Πιστεύουμε σε μια Ανοικτή Διακυβέρνηση που σέβεται τον πολίτη, δημιουργεί ευκαιρίες και αναδεικνύει τις νέες παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνάμεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Close